Adventstidens viktigste julekalender

I november reiser vi rundt til skoler i vårt distrikt for å dele ut Brannvesenets Julekalender! Der finner barna 24 luker med brannforebyggende innhold, filmer, oppgaver og konkurranser.

Barneskoler i til sammen 165 kommuner, fra Alta i nord til Kristiansand i sør, er med på denne viktige førjulskampanjen. Det er dessverre ikke uten grunn at så mange brannvesen setter av store deler av november til å besøke skolene i sine områder. De fleste branner oppstår i boliger, og vi står nå foran en travel og kald adventstid: Vi fyrer i peis og ovn, lager mer mat enn vanlig, pynter med stearinlys og overbelaster det elektriske anlegget med julelys i alle varianter.

Det er åpenbart at det er de voksnes ansvar å passe på at slokkemiddel og røykvarslere er på plass, og at brannfarlig pynt og dekorasjon ikke blir brukt. Men vi jobber mye med brannsikkerhet for barn ellers i året, og vet at de er gode holdningsambassadører i hus og hjem. Barn som har mye kunnskap om brannforebygging kommer hele familien til gode.

Fine premier

Julekalenderen er bygget opp på tradisjonelt vis, med luker som skal åpnes hver dag. Bak hver luke i papirkalenderen finner barna en nettadresse til dagens luke i den tilhørende nettkalenderen. Bak lukene i nettkalenderen ligger konkurranser, oppgaver og filmsnutter. Filminnslagene er fra brannvesen og barn fra ulike steder i Norge, og alle innslag handler selvfølgelig om brannforebygging.

Lukene kan selvsagt kun åpnes på den gjeldende dagen – det er jo ikke lov til å smugåpne julekalenderen! Hvis barna deltar i konkurransene kan de vinne fine premier. Det er hele fire konkurranser i år:

  • Klassekonkurranse
  • Dagskonkurranse bak hver luke
  • På julaften: Muligheten til å vinne en Nintendo Switch for de som samler alle bokstavene på papirkalenderen
  • Hovedkonkurransen: de som sender inn flest riktige svar totalt er med i trekningen av en iPad

Alle kan delta, det er imidlertid kun elever som har deltatt i undervisningen fra brannvesenet som kan vinne premier – men vi i brannvesenet mener selvfølgelig at den aller fineste premien er økt brannsikkerhet!

Foto: Brannvesenets julekalender