Båt

Med noen enkle grep kan du øke brannsikkerheten i båten din.

Husk røykvarsler og slokkeapparat

Det kan være trangt i båthavna, så hvis en brann først oppstår i én båt kan den raskt spre seg til andre. I tillegg er det ofte mye brennbart materiale i båten, og trangt å komme seg ut av lugaren. Vi anbefaler at alle med litt større båter monterer røykvarsler i båten, og har en plan for rask evakuering. I tillegg bør du ha et godkjent slokkeapparat som fungerer og er lett tilgjengelig. Tidlig varsling kan redde både liv og eiendom!

Gass i båt

Mange fritidsbåter bruker gass til oppvarming og matlaging. Feil på gassapparatet eller feil bruk kan føre til brann, eksplosjon eller kullosforgiftning (CO). Aggregater og dieseldrevne varmeapparater kan også føre til kullosforgiftning. Det kan være vanskelig å oppdage gasslekkasjer, så det er lurt å montere gassvarsler og CO-varsler i tillegg til røykvarsler.

Propananlegg og koke- og varmeapparater må installeres, kontrolleres og repareres av fagfolk for å avdekke eventuelle lekkasjer. I en båt er maksimale tillatte beholdning av gass 22 kg, og gass-slangen skal ikke være lengre enn 1,2 meter (dvs. 1,2 m mellom gassflaske og rør, og igjen mellom rør og gassapparatet). Husk at bruk og oppbevaring av gass krever forsiktighet!

Sjekk båten jevnlig

Gjør det til en vane å tenke brannsikkerhet når du gjør båten klar for sesongen. Gå over det elektriske anlegget, og sjekk båten for olje- eller drivstofflekkasjer. Test røykvarsler og gassvarsler, og sjekk at slukkeutstyret står på grønt og ikke er for gammelt.

Visste du forresten at vi leier ut redningsvester på stasjonen i Drammen? Vi har vester til små og store båtgjester!