Halvparten av alle dødsbranner skjer i boliger uten røykvarsler som virker. Ved å sørge for at røykvarsleren har fungerende batteri har du med andre ord økt brannsikkerheten betraktelig.

Brann er noe som kan skje alle, samtidig som det er så enkelt å senke risikoen for dødsbranner ved å ha en fungerende røykvarsler. Det tar bare noen sekunder å bli sikker på at din røykvarsler virker, og etterpå kan du nyte adventstida med god samvittighet!

1. desember er den nasjonale Røykvarslerdagen, hvor mange pleier å bytte batteri og teste røykvarsleren. Røykvarslerdagen er en god påminnelse om å gjøre dette hjemme hos deg selv, og en god anledning til å sjekke hvordan brannsikkerheten er hjemme hos dine kjære.

Ikke vent til den piper
Enkelte venter med å skifte batteri i røykvarsleren til den sier ifra om at batteriet er i ferd med å gå tomt. Brannvesenet anbefaler ikke dette, fordi røykvarsleren kan gå tom for batteri mens du ikke er tilstede, eller en feil kan gjøre at den ikke piper. Hvis du sørger for å skifte batteri årlig unngår du denne usikkerheten, og hvis du bytter batteri 1. desember hvert år er det også lett å huske.

Noen røykvarslere på markedet nå har flerårige batterier. Disse behøver du ikke å bytte hvert år, men husk å bruke testknappen slik at du er sikker på at de fungerer.

Hvor mange røykvarslere bør man egentlig ha? Og hvor bør de plasseres?
Les mer om røykvarslere her!

Foto: Odd Skarbomyr, DSB