Fyrverkeri

Privatpersoner kan bare avfyre fyrverkeri på nyttårsaften i perioden 18:00 – 02:00. Ellers i året er det ikke lov, med mindre du har fått spesiell tillatelse. Det skal ikke avfyres fyrverkeri i tett bebyggelse, nær tørr skog eller andre brannfarlige omgivelser.

Det er 18 års aldersgrense for kjøp og bruk av fyrverkeri. Husk at det er ditt ansvar som voksen at barn og unge holder trygg avstand, og det er forbudt å overlate fyrverkeri til mindreårige. Barn kan bruke stjerneskudd om voksne passer på at det brukes riktig.

Øyne og ansikt er utsatt for skader, så sørg for å bruke beskyttelsesbriller på både små og store som skal være i nærheten av fyrverkeri. De fleste fyrverkeriutsalg tilbyr også beskyttelsesbriller.

Slik bruker du fyrverkeriet riktig:

  • Sørg for at bakkebatteriet står trygt og støtt.
  • Les bruksanvisningen, og følg de anbefalingene som står der.
  • Tenn aldri fyrverkeriet to ganger. Hvis det ikke tenner, vent i minst 30 minutter før du går bort til det. Fyrverkeriet dynkes deretter i vann og leveres tilbake til forhandler.
  • Hold god avstand fra oppskytingen. Sikt aldri i retning av bygninger, kjøretøy, mennesker eller dyr.
  • Husk at alkohol og fyrverkeri er en dårlig blanding – la en voksen edru person ta seg av oppskytingen.

Det ligger en begrensning på hvor mye en privatperson kan lagre hjemme uten tillatelse. I romjulen er det 10 kg pyroteknisk vare, ellers i året 5 kg.