Husk rømningsveier på hytta!

Når det kommer mye snø må mange hytteeiere måke på taket for å berge det. Husk at det er minst like viktig å måke fram rømningsveier til hytta, for å berge liv.

Ved en bygningsbrann kan det bli nødvendig å bruke andre rømningsveier enn døra, men mye snø kan gjøre det vanskelig å bruke vinduene om de ikke er måket frem. Det er særlig viktig å ha en fri «nødutgang» fra soverommet. Det er kanskje litt ekstra arbeid, men det er verdt det om det betyr at du kommer deg raskt ut dersom det begynner å brenne.

I 2020 var det nesten 150 brannhendelser i fritidsboliger i Norge. Det er flere ting som kan føre til brann eller branntilløp på en hytte. Hytter har ofte en utstrakt stearinlys- og peisbruk, gasskomfyr, og elektriske anlegg av en eldre årgang som ofte står brakk store deler av året.

Brannsikkerheten på hytta må være minst like god som hjemme!

Mange hytter ligger avsidesliggende til, og kan ha lang utrykningstid. Omtrent 40% av alle brannhendelser på hytter ble registrert som «totalbrann» da brannvesenet kom fram. Til sammenligning var under 7% av brannhendelsene ved andre typer boliger totalbrann ved brannvesenets ankomst.

Det er særlig tre ting du kan gjøre for å heve sikkerheten betraktelig.

  • Ha en fungerende røykvarsler! Røykvarsleren kan kjøpe deg tid til å slokke eller i verste fall rømme ut av hytta. For å gjøre dette er det viktig at den fungerer. Batteriet kan gå tomt mens du er borte fra hytta, så sjekk røykvarsleren hver gang du kommer.
  • Ha slokkeutstyr! Det er påbudt med slokkeutstyr på hytta, akkurat som hjemme. Du skal enten ha husbrannslange eller slokkeapparat med pulver eller skum. Tips: i motsetning til et skumapparat kan ikke et pulverapparat fryse, dette kan være en fordel på en vinterstengt hytte.
  • Sørg for frie rømningsveier! Fjern alt som kan sperre rømningsveiene, inkludert snø. Det kan bety mye når tiden er knapp.