Trygg hjemme

Er du eldre og bor hjemme? Ja, da bør du lese dette. Vi jobber nemlig med et prosjekt som heter Trygg hjemme.

Er du trygg hjemme?
Eldre mennesker som bor hjemme er en viktig gruppe for oss i brannvesenet å nå ut til. Eldre er dessverre blant de gruppene som er mest utsatt for brann. Dette handler blant annet om at noen kanskje hører dårligere eller ikke beveger seg like raskt som før. Sånn er det bare. Men det kan gjøres tiltak for å redusere brannfaren hjemme. Her skal du få noen gode råd helt gratis.

Tørrkoking
Tørrkoking kan skje når kjelen står for lenge på plata uten tilsyn. Det er en av de vanligste årsakene til brann. Ikke gå fra grytene og skru alltid av komfyren etter bruk. Ha et brannteppe og slokkespray tilgjengelig på kjøkkenet. Ikke hell over vann dersom det brenner i en kjele. Da blir brannen større. Skaff deg gjerne en komfyrvakt. Disse fås kjøpt hos elektroforhandlere.

Brannsikkerhet er viktig!
Det går vi ut ifra at du er helt enig i. Her skal du få noen tips til hvordan du kan bedre sikkerheten for deg og de du bor sammen med:
- Sørg for at røykvarslerne virker som de skal. Skift gjerne batteri en gang i året, 1. desember er røykvarslerens dag.
- Ha tilgjengelig slokkeutstyr som du klarer å bruke selv. Pulverapparat, husbrannslange, brannteppe, spray, skum er eksempler på slokkeutstyr.
- Forlat aldri et rom med levende lys. Unngå pynt og dekorasjoner nær lyset. Bruk lysestaker som ikke kan ta fyr.
- Ha tilgjengelige rømningsveier og øv på å komme deg ut på andre måter enn inngangsdøra.
- Vær fosiktig med røyking på senga eller i godstolen. Ikke tøm askebeger i den vanlige søppelbøtta.

"Bestemors kjøttkaker"
Hvert år dør mange eldre i brann. Komfyrbrann er en av de vanligste brannårsakene i norske hjem, og eldre er spesielt utsatt. Har du foreldre som bor hjemme, kan du gi dem en tryggere hverdag. Gi bort en komfyrvakt! Den kutter strømmen automatisk hvis de glemmer å slå av platen. Den er en god investering som gjør hverdagen mer brannsikker.
I dag er det krav om komfyrvakt i alle nye boliger og i hus der det elektriske anlegget byttes ut. Komfyrvakt kan installeres uansett hva slags komfyr du har, og den er svært enkel i bruk. Noen har også rett til å låne komfyrvakt hos Hjelpemiddelsentralen. Informasjon om hvilke modeller som anbefales, og hvor de kan kjøpes finner du på sikkerhverdag.no

Ta kontakt med oss
Hvis du ønsker å vite mer om sikkerhet i hjemmet så ta kontakt med oss. Vår Trygg hjemme eksperter heter
Martin Paulsen, Kristin Dammen Heyerdahl og Ove Frydenberg.