Trygg påske

Vi i Drammensregionens brannvesen ønsker deg en god og trygg påske. Tenk sikkerhet for deg og dine enten du er på hytta i påsken eller hjemme.

Mange hyttefolk slurver med sjekk av røykvarsler
. I en ny undersøkelse blant hyttefolk oppgir hele 36 prosent at de ikke sjekker røykvarsleren på hytta så ofte som man bør.

- Det er skremmende å tenke på at mer enn en tredel av alle landets hytter ikke har røykvarslere som er testet på en forsvarlig måte, sier Cecilie Aali Hornstuen i Drammensregionens brannvesen IKS.

-Røykvarsleren er trolig den viktigste brannforebyggende innretningen man har i en hytte. For å være trygg på at varsleren fungerer til enhver tid, må man teste den ofte. Aller helst hver gang hytta tas i bruk, sier Aali Hornstuen.

I en undersøkelse formidlet via Norsk brannvernforening på Facebook i mars 2018, svarte hele 1750 eiere og brukere av hytter i Norge på spørsmål om brannsikkerhet på hytta.

-En røykvarsler begynner normalt å pipe med små korte støt et par uker før den går helt tomt for strøm. Er det en stund siden hytta var i bruk, kan batteriet ha gått tomt for strøm i mellomtiden. Nettopp derfor er det så viktig å teste røykvarsleren hver gang man tar hytta ibruk, sier Aali Hornstuen.

Nå i påsken skal Drammensregionens brannvesen IKS sammen med i underkant av 60 andre brannvesen i hele landet ut og møte hyttefolk for en hyggelig prat om brannsikkerhet. Da vil de også dele ut en «minihytte». Denne henges opp et sted i hytta, og gir en god oversikt hva man må passe på for å unngå brann. Vi deler også ut et gratis røykvarslerbatteri.

Onsdag 28. mars er vi på plass i Eggedal sentrum i Sigdal.
Her deler vi ut «minihytter» og røykvarslerbatterier fra kl 11-15.

Håndverksmessig egeninnsats er mer utbredt på hytter enn i ordinære boliger. Dette kan øke faren for brann.

* Mange hytter ligger utenfor allfarvei, noe som gir lang utrykningstid for brannvesenet.

* Alle hytter skal ha minst én fungerende røykvarsler i hver etasje. I tillegg kreves et godkjent brannslokkeapparat eller en husbrannslange. På hytta må man selv være forberedt på å slokke en eventuell brann.

Sjekkliste for brannsikkerhet på hytta:

* Sjekk røykvarslerne hver gang hytta tas i bruk

* Ha alltid ekstra batterier i reserve

* Gå aldri fra levende lys

* Ikke bruk peis/ovn som tørkestativ

* Deponer og kast askeavfall på en forsvarlig måte

* Ikke gå fra hytta med elektriske apparater i bruk

* Vær ekstra varsom ved bruk av gass. Sjekk utstyr og slanger jevnlig

* Sørg for å ha rikelig med slokkeutstyr

* Bruk godkjente fagfolk til utbedringer som krever dette