Røykvarsler og slokkeutstyr

Hva bør du se etter når du skal kjøpe røykvarsler eller brannslokkeapparat?

Tidlig varsling redder liv og eiendom

Det finnes to typer røykvarslere; optiske og ioniske. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap anbefaler at man har optiske røykvarslere i hjemmet sitt. Disse «ser» røyken, og kan derfor lettere plukke opp ulmebranner enn de ioniske. I tillegg må du sjekke om røykvarsleren er godkjent i henhold til regelverket. Dette sjekker du ved å se etter CE-merket på varsleren.

Det er viktig at du plasserer røykvarslerne slik at du faktisk hører dem. Har du for eksempel åpen løsning vil en røykvarsler kunne dekke både kjøkken og stue. Hvis du har dør mellom, bør du ha en røykvarsler i hvert av rommene. Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom, også når døren mellom rommene er lukket. Hvis du har en større bolig er det lurt å seriekoble røykvarslerne slik at alle alarmene går om en av dem utløses.

Riktig plassering av røykvarsleren:

  • Røykvarslere skal monteres på høyeste punkt i taket og minst en halv meter fra veggen.
  • Ha minst en røykvarsler i hver etasje.
  • I boliger med flere etasjer bør du plassere røykvarslere i nærheten av trappene, slik at lyden fra alarmen bærer lettere gjennom etasjene.
  • Røykvarsleren skal høres i hele boligen, så vi anbefaler en røykvarsler i hvert oppholds- og soverom!

Sjekk om røykvarsleren fungerer

Det er lite vits å ha røykvarslere hvis de ikke fungerer. Dette kan du sjekke ved å holde testknappen inne i noen sekunder. Varsleren skal da gi fra seg et pip. Om den ikke gjør det må du bytte batteri, eventuelt skifte ut røykvarsleren. Det er lurt å teste den jevnlig, gjerne en gang i måneden.

En røykvarsler bør normalt byttes ut etter åtte til ti år. Hvis den er montert i et rom med mye støv og skitt bør den byttes ut oftere, da støv og skitt kan gjøre detektoren ustabil.

Hvis den gir fra seg små pip betyr dette at du må skifte batteri. Bytt batteri og sjekk at det fungerer ved å trykke på testknappen. Batteriet bør byttes minst én gang i året. En god huskeregel er å bytte batteriet 1. desember hvert år, som er røykvarslerdagen. Hvis du har vært borte fra boligen eller hytta en stund kan batteriet til røykvarsleren gått tomt uten at du har merket det. Sjekk derfor alltid om røykvarsleren fungerer om du kommer hjem fra en lengre reise!

Brannslokkeapparat

Sjekk at pilen står på grønt, og at apparatet er plombert

De vanligste typene brannslokkeapparat er skum og pulver. Et pulverapparat inneholder et fint pulver som legger seg over og kveler flammene. Et skumapparat inneholder skum som  kveler og kjøler ned brannen. Begge de to typene apparater er godkjente som slokkeutstyr, men pulverapparatet kan være enklere i bruk fordi du ikke trenger å slokke like presist som med skum. Skumapparater må lagres frostfritt, mens pulverapparatene ikke trenger det. Dette er noe man kan tenke på når man for eksempel kjøper brannslokkeapparat til hytta.

Er brannslokkeapparatet ditt i orden?

Både skum- og pulverapparatene trenger et visst trykk for å fungere. Sjekk derfor at pilen på trykkmåleren står på grønt. Plomberingen, eller splinten, skal heller ikke være fjernet. For å unngå at innholdet i pulverapparatet klumper seg bør du snu det oppned med jevne mellomrom. Det bør lagres stående.

Krav til brannslokkeapparatet:

  • Alle boliger skal ha slokkeutstyr som husbrannslange, eller brannslukningsapparat med skum eller pulver.
  • Hvis du har pulverapparat som eneste slokkeutstyr må dette være på minst 6 kilo.
  • Hvis et skumapparat er det eneste slokkeutstyr du har må dette være på minimum 6 liter med effektivitetsklasse på minst 21 A. Dette skal stå skrevet på apparatet.
  • Skum – og pulverslokkere som selges på markedet skal være testet og godkjent. I tillegg skal de være røde.

Et brannslokkeapparat  på 6 kg tømmes på 10-20 sekunder. For å bruke det: trekk ut splinten, ta et godt tak rundt munnstykket, og pek mot bunnen av brannen. Trykk på håndtaket i flere støt framfor å holde det inne. 

Annet slokkeutstyr

Husbrannslange: Med en husbrannslange har du ubegrenset tilgang på vann og kan slokke mye og lenge. Den kan brukes av de fleste uten vanskeligheter eller opplæring. Hvis en husbrannslange er det eneste slokkeutstyret du har, sjekk at den rekker frem og kan brukes i alle rom. Slangen skal ikke være lenger enn 30 meter.

Brannteppe: Et brannteppe er beregnet på å slokke (kvele) mindre branner og/eller beskytte mot gnister og strålevarme fra en brann. Det kan også være effektivt til å raskt slokke brann i klær eller hår.

Slokker til frityr: Bruker du frityrkokeren ofte? Det finnes egne brannslokkeapparater som er utviklet spesielt for å slokke branner i frityr og matoljer. Disse apparatene er merket med bokstavene AF.

Mindre slokkeapparater: Mindre slokkesprayer eller andre tileggsprodukter som selges under navnet «brannslukningsapparat», blir ikke testet på samme måte som de røde skum- og pulverapparatene. Derfor kan du ikke med samme sikkerhet vite hvilke slokkeegenskaper produktet har. Dette bør du være oppmerksom på hvis du skaffer deg slikt utstyr.