Grilling

Det viktigste å tenke på når du skal grille er ikke hva du skal slenge på grillen, men at det skal gjøres på en trygg måte. Husk at det er den som fyrer opp som har ansvaret om noe skjer.

All grilling regnes som bruk av åpen ild, og man skal ha respekt for at flammer kan starte brann.

Ulike typer griller

Om du griller med kull eller ved bør du være ekstra obs på at det kan fly gnister som kan antenne området rundt, og at disse grillene bruker lengre tid på å kjøle seg ned. Engangsgriller som plasseres på brennbart underlag kan representere stor brannfare, fordi det kan bli så varmt på undersiden av grillen at bakken under kan antenne. Andre typer griller, for eksempel propanfyrte eller elektriske griller, anses som mindre brannfarlige.

Grilling i borettslaget

Det er ikke forbudt i henhold til brannvernlovgivningen å bruke grill på veranda/balkong. Eier av en virksomhet, for eksempel et borettslag, kan imidlertid fastsette bestemmelser som forbyr slik grilling innenfor sitt ansvarsområde. Om du lurer på om du har lov til å grille må du altså sjekke hva som gjelder i ditt borettslag.

Grilling mellom 15. april og 15. september

Mellom 15. april og 15. september er det generelt bålforbud, som gjelder for all åpen brenning, inkludert grilling. Forbudet gjelder i skog og utmark, så det er fremdeles tillatt å grille i egen hage. Hvis hagen er veldig nær skog og utmark gjelder forbudet også her. 

Kommunen/brannvesenet kan innføre forbud mot grilling også i hager og parker, dersom det er usedvanlig tørt. Hvis det er fare for at gnister fra grillen kan føre til brann bør du ikke fyre opp.

Sikringstiltak som kan gjøre grillingen tryggere er å:

  • Ikke plassere grillen under brennbare gjenstander som f.eks markiser, parasoller og takutspring.
  • Trekk grillen vekk fra brennbare ting, som husveggen eller tujahekken
  • Ha grillen under oppsyn hele tiden.
  • Ha litt vann i en spruteflaske ved grillen for å slokke "småbranner" i maten.
  • Ha et lokk som er tilpasset grillen i nærheten til å legge over for å kvele flammer som kommer ut av kontroll.
  • Ha hageslangen klar for sikkerhets skyld. Husk at vann også kan brukes til å kjøle ned brannsår.
  • Engangsgriller må "druknes" i vann etter bruk for å være sikker på at den er helt slukket. En tommelfingerregel: hvis den ikke er kald nok til at du ville puttet den i sekken din, bør du heller ikke legge den i en vanlig søppelkasse.

Vedlikehold av gassgrill

Gasslanger er ferskvare, og kan bli morken. Gasslangene bør derfor byttes ut omtrent hvert tredje år, avhengig av forholdene. Sjekk etter lekkasjer jevnlig, slik at du er sikker på at den er hel før du bruker gassgrillen. 

Slik kan du sjekke etter lekkasjer: Bøy på slangen og se etter sprekker. Spray/pensle såpevann på slange og koblinger. Hvis det bobler når gassen settes på, er det lekkasje. Bruk nesen: lukter du gass, slå av regulatoren og fjern gassflasken fra grillen.

Her kan du lese om hvordan du bytter gasslange.

Scroll til toppen