Røykvarsleren redder liv!

Det er en grunn til at alle boliger i Norge skal ha fungerende brannvarsling. Tidlig varsling kan bety forskjellen mellom liv og død, særlig hvis man ligger og sover.

Når vi sover er vi ekstra sårbare, fordi det kan brenne lenge før vi merker noe. Å ha en røykvarsler er som å ha en liten vakthund i taket, som sier ifra når den værer fare. Dersom du får tidlig nok beskjed om at det brenner, øker det sjansen for at du får reddet ut deg og familien, eller at du klarer å slokke brannen før den blir for stor.

Det viktigste du kan gjøre for brannsikkerheten i hjemmet, er derfor å sjekke at alle røykvarslerne i boligen virker som de skal!

Alle skal ha minst én røykvarsler i hver etasje, og så mange at de kan høres tydelig på oppholdsrom og soverom, også når døren mellom rommene er lukket. Ofte holder det altså ikke med bare én.

Røykvarslerens dag 1. desember

«Jeg bytter batteri i røykvarsleren når den sier ifra». Lyder det kjent?

Vi møter mange som stoler på at røykvarsleren har nok batteri fram til de hører at den småpiper, men det er en grunn til at brannvesenet anbefaler å teste røykvarsleren jevnlig, og bytte batteri årlig (med mindre batteriet er laget for å vare i flere år). Røykvarsleren kan nemlig ha sagt ifra at den har lite batteri uten at du har fått det med deg, for eksempel mens du har vært bortreist. Når den først har gått tom for batteri er det ikke så lett å oppdage at den har sluttet å fungere.

Røykvarslere bør derfor testes jevnlig, og hver gang du har vært bortreist over lengre tid. 1. desember hvert år er det røykvarslerens dag, for å minne alle på å sjekke at den lille livredderen i taket fungerer.

Om røykvarslere

Det finnes forskjellige typer røykvarslere. Noen har røykvarslere med en testknapp man kan trykke på for å sjekke om det piper. Andre har et brannalarmanlegg som sier ifra automatisk hvis det trengs batteribytte. Finn ut hvilken type du har hjemme, test røykvarsleren og bytt batteri hvis det er behov for det.

Her kan du lese mer om ulike typer røykvarslere, og hvor de bør plasseres!