5 ting du bør snakke med de eldre om

Eldre mennesker har større risiko for å omkomme i brann enn befolkningen generelt, men god brannberedskap redder liv og det er ofte ikke så mye som skal til. Ta derfor den viktige kjøkkenpraten i dag!

Det blir flere eldre i Norge, og de bor lenger hjemme enn tidligere. En prat om hvilke brannfeller som finnes i hjemmet kan utgjøre forskjellen mellom liv og død. Her er fem temaer du bør snakke med dine eldre om:

1. Matlaging og brannsikkerhet på kjøkkenet

Komfyren er den desidert største årsaken til boligbrann, og det er derfor det er så viktig å være våken og tilstede når man lager mat. Det er overraskende enkelt å glemme noe på komfyren. En komfyrvakt øker sikkerheten betraktelig, fordi den sier ifra hvis komfyren blir for varm. Hvis ingen gjør noe med det, kutter den strømmen til komfyren før det oppstår brann.

Grytekluter, aviser, kjøkkenhåndklær og annet som oppbevares rundt koketoppen kan lett ta fyr, og kjøkkenvifter som er fulle av fett kan gjøre at ilden sprer seg raskere. Enkelte bruker også komfyren som lagringsplass. Ta derfor en prat med de eldre om rydding og renhold av komfyren!

2. Trygg bruk av elektriske produkter

Panelovner og stråleovner som dekkes til eller støver ned kan lett ta fyr, og elektriske apparater eller kontakter som har fått brunsvidde merker må byttes ut. Apparater som bruker mye strøm (over 1000 watt) skal ikke kobles til med skjøteledning. Det kan gi overbelastning på skjøteledningen, som blir for varm og kan starte en brann.

3. Varsling og rømningsveier

Sjekk om røykvarsleren høres, også på soverommet når døren er lukket. Dersom den ikke høres kan det være muligheter for å låne utstyr fra Hjelpemiddelsentralen, for eksempel røykvarsler som lyser eller vibrerer.

Ta også en prat om hvordan man skal redde seg ut i tilfelle det brenner. Det kan være lurt å gjennomføre en brannøvelse, slik at dere blir klar over hvilke utfordringer som kan oppstå ved evakuering. Husk at man ikke bør prøve å rømme gjennom røyk. Dersom det er røyk i trappeoppgangen er det derfor lurere å ringe nødnummer 110 og bli værende i leiligheten, eventuelt rømme ut på balkong e.l.

4. Prøveløft slokkeutstyret

Det er påbudt å ha slokkeapparat eller husbrannslange i alle boliger, men for mange eldre kan brannslokkeapparatet være for tungt. Dersom vedkommende ikke klarer å bruke brannslokkeapparatet kan det være lurt å ha et brannteppe eller slokkespray i tillegg. Husk likevel at det viktigste er å redde seg ut i tide!

5. Levende lys og røyking

Snakk om farene ved bruk av levende lys, spesielt sammen med andre materialer som lett kan ta fyr, for eksempel lysmansjetter. Det finnes flere mer brannsikre alternativer til levende lys, for eksempel batteridrevne bordlys.

Glør fra sigaretter utgjør en stor brannrisiko. Hvis noen eldre du kjenner røyker, spør hvor og når de røyker når de er hjemme. Det er for eksempel stor forskjell på risikoen ved å røyke utendørs og det å røyke på sengen. Et brannteppe kan også bidra til å redusere risikoen for brann som følge av røyking.

Hva kan du som pårørende gjøre?

Her er noen enkle tiltak du kan gjøre for å minske brannrisikoen:

  • installere komfyrvakt
  • rengjøre filteret i kjøkkenvifta over komfyren
  • passe på at gardiner, duker, aviser og møbler er i god avstand fra panelovner
  • sjekke at røykvarsleren virker og kan høres overalt i boligen.
  • sørge for slokkeutstyr som beboeren klarer å bruke
  • rydde unna lysmansjetter, brannfarlige lysdekorasjoner og ustødige lysestaker
  • legge til rette for at røyking kan skje uten fare for brann

Foto: Runar Sørheim/DSB