Har du tenkt deg på hytta i påsken?

Her er 9 brannvettregler for hytteturen!

For mange er påsken første hyttebesøk på en god stund. Det er en god anledning til å gå gjennom og sjekke at hytta er så brannsikker som den kan bli.

1 – Planlegg turen og pakk med reservebatterier til røykvarslerne. Ofte kan røykvarsleren ha gått tom for strøm mens dere var borte, så dette bør sjekkes ved ankomst.

2 – Tilpass antall røykvarslere etter hytta. Det er krav om minst én røykvarsler i hver etasje på hytta, akkurat som i boligen din. Det er viktig at alle hører alarmen, særlig når dere sover. Hvis du har en stor hytte, eller en hytte med tykke vegger bør du sette opp flere røykvarslere.

3 – Ta hensyn til åpne flammer. Uforsiktig bruk av åpen ild er en vanlig årsak til både hyttebrann og boligbrann. Regelen er at du aldri skal forlate et rom med levende lys, og selvfølgelig passe på at du ikke sovner fra levende lys.

4 – Vær forberedt på å kjøle ned peisasken på en trygg måte. Hvert år brenner minst én hytte ned som følge av at aske fra ildstedet blir satt ut til kjøling ved hytteveggen før det tas med videre. Kjøl ned asken i en ubrennbar bøtte, f.eks. en sinkbøtte med metallokk, plassert på fast plate eller steinhelle og i god avstand fra hytta.

5 – Sjekk nødvendig utstyr til gassbrenneren. Om du har gasskomfyr på hytta bør du sjekke propanutstyr, slanger og koblinger. Du kan bruke såpevann for å se etter lekkasjer på slangene. Koble gjerne fra slangen til gassbeholderen om natten og når du forlater hytta.

6 – Ta trygge (rømnings)veivalg. Pass på at alle oppholdsrom har uhindret rømming til det fri. På vinterstid med mye snø er det derfor viktig å passe på at man ikke bare graver seg inn i hytta, men også sørger for å grave rømningsveier ut.

7 – Vit alltid hvor du er. Mange hytter mangler vanlig gateadresse. For å gjøre det så lett som mulig for nødetatene å finne frem er det lurt å henge opp en nødplakat på hytta. Den gir oversikt over nødnumre og koordinater til hytta. Nødplakat kan du lage gratis her.

8 – Vend i tide, det er ingen skam å snu slokkeapparatet (det er faktisk nødvendig). Pulveret i pulverapparatet kan klumpe seg hvis apparatet ikke snus på jevnlig. Sjekk også at plomberingen er i orden, og at måleren står på grønt.

9 – Spar på kreftene og fyr med tørr ved. Tørr ved gir to til tre ganger så mye varme som rå ved. I tillegg skaper det mindre sot og er mer miljøvennlig. Ikke fyll ovnen for full, og sørg for at det kommer til godt med luft under forbrenningen.

Ha en god og brannsikker hyttetur, og les gjerne de opprinnelige fjellvettreglene her!