Selv om det generelle bålforbudet er over 15. september, er det ikke fritt frem å fyre opp. Det er fremdeles svært tørt i skogen, og du må derfor bruke hodet og vurdere forholdene grundig dersom du tenker på å bruke ild i naturen.
15. september er det generelle bålforbudet over, men naturen bryr seg ikke om datoer. Vi har hatt en usedvanlig tørr august, med omtrent 90% mindre nedbør enn normalt. Det har gjort at skogen er tørrere nå enn den pleier å være, og selv enkelte regnskyll er ikke nok til å gjøre bakken tilstrekkelig fuktig.
Vi i brannvesenet anbefaler derfor at man lar være å tenne bål i skogen nå. Her er tre grunner til at det er lurt å la det være:
- Vind: Selv om du vet om et «trygt» sted for bålbrenning, et som du har vært på mange ganger før, og det alltid har gått bra, så kan vindforhold gjøre en i utgangspunktet trygg plass utrygg. Selv om du fyrer opp rett ved et vann kan vinden bære med seg gnister, som kan lande i tørrere omgivelser. Vinden gjør også at brannen sprer seg raskere dersom det først begynner å brenne.
Les også: Sotra-brannen krysset 260 meter bredt sund (NRK)
- Brann under bakken: en gjenganger ved skogbrann er at brannen går ned i bakken, slik at man rett og slett må grave for å slokke brannen. Dersom terrenget er tørt kan det nemlig ta fyr i røtter og annet brennbart materiale under bakken. Bål, bålpanner eller lave griller (for eksempel engangsgriller) kan bli så varme på undersiden at brannen rett og slett starter fra undersiden. Det er ikke så lett å oppdage, og er en av grunnene til at du bør grave eller skrape i asken når du slokker bålet.
Visste du at det er forbudt å tenne opp ild på svaberg? Varmen fører til permanente skader på berget. Les også: Denne vanlige bål-tabben gir permanente skader på naturen (Dagsavisen)
- «Zombie-bål»: Alle vet at man skal slokke bålet før man går fra stedet, men gang på gang rykker brannvesenet ut til bål som har blusset opp igjen, eller engangsgriller som ikke er helt slokket. Det er nemlig lett å undervurdere hvor mye vann som skal til før bålet er fullstendig slokket. Selv et par små glør er nok til at det kan blusse opp igjen, timer eller dager senere. Da har man gjerne forlatt stedet, og det kan ta lang tid før brannen blir oppdaget.
Husk: ha respekt for ilden, den er lett å undervurdere. Bruk hodet, og ikke fyr opp dersom du ikke er 100 prosent sikker på at det er trygt. Er du usikker bør du la det være. Ta vare på skogen!