Grunnane naturreservat ved Svelvik har en særegen natur og et rikt fugleliv, som kan bli rammet dersom det skjer et større oljeutslipp i området. Nå skal vi øve på å legge ut lenser i Grunnane, for å finne ut hvordan det sårbare området kan skjermes dersom ulykken skulle inntreffe.

Grunnane Naturreservat ble opprettet i 1981, for å bevare det spesielle våtmarksområdet og fuglene og dyrene som holder til der. Med stor skipstrafikk rett utenfor er området imidlertid sårbart dersom det skulle skje en ulykke hvor det lekker ut olje eller drivstoff.

17. og 18. oktober skal derfor mannskaper fra Drammensregionens brannvesen, Asker og Bærum brann og redning og Kongsberg brannvesen øve på å sette ut lenser i den nordlige delen av Grunnane, ved Bokerøya. Målet er å få konkret erfaring, slik at man har planen klar dersom ulykken skulle inntreffe.

Lærdom fra lenser

– Forholdene ved Grunnane er helt spesielle, med veldig grunt farvann, sterke tidevannsstrømmer og skipstrafikken som går rett utenfor. Vi er derfor veldig spente på hvilke lærdommer vi får med å sette ut lenser der, sier øvelsesleder Henrik Trømborg fra IUA Buskerud (Interkommunalt Utvalg mot Akutt forurensning).

Lensene skal ligge ute i 24 timer for å høste erfaring med blant annet tidevannsstrømmene.

– Lensene blir liggende ute natten over, og vi vil ha flere mindre båter på stedet når de legges ut og tas inn igjen. Arbeidet med øvelsen kan med andre ord bli godt synlig for de forbipasserende, forteller Trømborg.

Utenfor hekkesesong

Tidspunktet for øvelsen er ikke valgt tilfeldig. Nå i oktober er nemlig hekke- og beitesesongen over for fuglene, og dermed er det mindre sannsynlighet for at de blir forstyrret. Siden øvelsen skal foregå i et naturreservat har øvelsesledelsen søkt om tillatelse fra Statsforvalteren.

– Vi har fått tillatelse fra Statsforvalteren til å gjennomføre øvelsen, fordi den kan gjennomføres uten for mange forstyrrelser. Det er også i vår interesse å gjøre dette så skånsomt som mulig, for grunnen til at vi øver er tross alt for at vi bedre skal kunne beskytte dette spesielle naturområdet fra potensielle skader, sier Trømborg.

Dette er IUA

IUA står for Interkommunalt utvalg mot akutt forurensning. Alle kommuner i landet er med i et slikt utvalg, som deler ressurser og kompetanse på tvers av kommunegrensene. Målet med ordningen er å samarbeide om å begrense skadene dersom det oppstår en akutt forurensning. Det er 32 IUA-regioner i Norge.

IUA Buskerud og IUA Indre Oslofjord samarbeider om øvelsen 17.-18. oktober.